14 February 2010

Kisah Internet Dummies Buat Blog

Istilah dummies biasa merujuk kepada barang tidak bernilai,sampel atau kurang berguna.Namun dalam istilah internet dummies merujuk kepada orang buta internet.

Saya tidak bermaksud untuk mempersendakan golongan ini kerana saya sendiri memang termasukpun dalam kelab ini.Tapi ramai antara kita baru sedar setelah fenomena Facebook melanda dunia.Gelombang Facebook tidaklah seteruk tsunami tetapi kesan kepada psikologi kita cukup hebat.Semua mahu facebook tidak kira golongan mana.

Mungkin ada yang tak setuju namun percayalah mereka ini yang dulunya dummies mula membuka mata seluas-luasnya.Kini sudah melihat internet adalah satu lautan kekayaan yang sangat luas untuk diterokai.

Pada masa inilah dummies seperti saya dah mula belajar nak buat emel,blog,laman web dan pelbagai lagi yang sewaktu dengannya.Baru nak cuba berforum,chatting,berblogging dan spamming (biasa tu untuk orang fresh)

Berbalik kepada kisah orang buat blog tadi, dummies inilah yang terkial-kial nak setting blog supaya cantik.Copy sana dan paste sini tak juga jadi.Masa pasti terbuang dalam beberapa jam sehari.Cuma buang masa ada hikmahnya iaitu mengaplikasi konsep try and error.

Dalam bidang berblog ini guru terbaik ialah pengalaman sendiri. Kalau berguru dengan sifu tu lagilah bagus. Lebih cepat dan lebih mahir.Apa pun terpulang kepada individu itu sendiri.Bagi yang sanggup untuk mengeluarkan modal besar manfaatnya.Ada juga yang tak mampu untuk mengeluarkan modal duit tapi mesti mampu modal masa.

Kini emel dan laman blog atau Youtube banyak sekali berkongsi ilmu untuk kita.Kalau cakap percuma tidak dapat juga kerana line internet mesti bayar kecuali yang dapat wifi percuma dari rumah jiran. Kira untung tu..

Faktor utama dummies ini minat dengan dunia internet ialah duit. Sapa cakap duit orang tak minat.Orang kaya mana yang tidak minat dengan duit.Apatah lagi orang miskin yang sangat memerlukan duit.Orang gila lainlah kawan(out category).Kalau tak kerana duit mengapa kita sangat teruja untuk mengikuti pelbagai perniagaan yang berbentuk webseller,ebook,sms pakai online,klik sana sini pun ada. Hebat sungguh internet ini mencorakkan pemikiran orang supaya mendapatkan duit.

Namun begitu ada laman web yang menganjurkan secara percuma perkhidmatan mereka tetapi minta derma.Yang ini pasti untung kerana kalau ada 1 juta yang derma 1 Dollar membawa maksud sudah 1 juta dollar juga masuk kantung pihak admin.Bulan depan minta derma lagi mungkin lebih banyak kerana pengguna internet tidak pernah berkurang.

Saya tak berani cakap terus terang nama web yang menggunakan sistem ini takut promosi percuma pulak.Kalau diaorang bayar kira rezeki lah tu..Apapun saya berpuas hati juga dengan perkhidmatan percuma ini. Dalam mereka menyediakan percuma kita pula bermati-mati kaut duit banyak-banyak.


Ikhlas tapi jauh,

Hanafi Abdullah

www.mypowerfulnetwork.com

2 comments:

  1. info yang menarik...

    ReplyDelete
  2. terima kasih ijad. Saya baru lagi dalam dunia blogger nie....2 bulan yang lepas fokus untuk IM sahaja..tak puas..sekarang cuba dunia baru..

    ReplyDelete