22 February 2010

Puntung rokok jadi punca

Oleh ZAMZURINA AHMAD
utusanpahang@utusan.com.my

PEKAN 21 Feb. - Hanya kerana sebatang rokok, lebih 20 hektar kawasan hutan di sini musnah terbakar.Kejadian itu berlaku di Kampung Cenderawasih di Jalan Kuantan-Nenasi di sini dipercayai berpunca daripada kecuaian seorang perokok tegar yang membuang puntung rokok tanpa memikirkan kesannya.

Lebih memburukkan keadaan, fenomena cuaca panas ketika ini memaksa Balai Bomba dan Penyelamat Pekan berkampung di tepi jalan itu bagi mengawal keadaan sejak dua minggu lalu.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pekan, Sheikh Hassan Sheikh Zainuddin berkata, sejak 8 Februari lalu hingga kini pihaknya bertungkus-lumus mengawal api di kawasan berkenaan.

"Dalam keadaan cuaca yang panas dan angin kencang dari pantai berhampiran, kami terpaksa berjaga-jaga kerana ada individu tidak bertanggungjawab yang membuang puntung rokok merata-rata.

"Kebakaran di hutan gambut ini pula kadangkala marak dan hanya berlaku di kelompok tertentu sahaja," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Tinjauan Utusan Malaysia di sepanjang hutan berhampiran pantai Sungai Miang di sini mendapati kelihatan kesan-kesan terbakar yang melibatkan pokok besar selain kawasan belukar.

Malah, kira-kira 100 meter dari pencawang elektrik di tepi laluan itu kelihatan api marak namun dapat dikawal dengan pantas oleh pasukan bomba.

Beberapa laluan mengalami masalah penglihatan kerana dipenuhi asap tebal berpunca daripada kebakaran hutan berdekatan.

Menurut Sheikh Hassan, pihaknya terpaksa mengambil masa lapan jam sehari bagi mengawal kebakaran di kawasan kampung berkenaan sejak dua minggu lalu.

"Kadangkala kebakaran berlaku berulang kali dan dalam satu masa berlaku beberapa kebakaran di kawasan berlainan.

"Faktor tiada sumber air dan jarak yang jauh dari sumber air menimbulkan kesulitan kepada pihak bomba," jelasnya.

Beliau memohon kerjasama orang ramai supaya tidak membuang puntung rokok sewenang-wenangnya terutama ketika musim kemarau dan berangin.

"Penduduk berhampiran dinasihati supaya tidak melakukan proses tebas dan bakar secara terbuka untuk tujuan pertanian di kawasan berkenaan," ujarnya.

sumber : www.utusan.com.my

No comments:

Post a Comment