20 March 2010

Pengalaman Biasa Seorang Usahawan MLM


Sejak kebelakangan ini saya agak sibuk juga dengan pelbagai aktiviti perniagaan offline.Siang buat promosi dan malamnya pula buat mesyuarat bersama teman seperjuangan.

Apa yang terbayang dalam fikiran rasa seronok dan puas.Mana tidaknya usahawan MLM yang sebenarnya mengambil prinsip membantu orang lain dengan membantu diri sendiri.Konsep ini murni dan perlu dipraktikkan dalam semua aspek kehidupan.

Pengalaman yang dikutip selama beberapa minggu yang lepas akan rasa rakamkan dalam bentuk kata kata dalam blog ini.Saya sedar banyak lagi pengalaman mereka yang hebat diluar sana.

Dalam perniagaan MLM yang tulen teras adalah PR (hubungan kemanusiaan).Produk dan plan pemasaran jatuh kepada soal kedua.Apatah lagi syarikat.Syarikat hebat macam mana sekali pun boleh tenggelam dek PR seseorang.Orang sekeliling dan orang yang intai-intai dari jauh pasti terpesona dengan PR oleh orang MLM yang sukses.Tak percaya dekati dan fahami jiwa mereka.

Suka diingatkan orang yang MLM yang berjiwa murni bukan melihat duit sebagai ganjaran utama.Mereka mengidamkan hubungan kemanusiaan,kepuasan diri untuk membantu oarng lain sama ada memperkenalkan produk atau peluang menambah pendapatan.

Impian murni dan suci orang MLM banyak tersalah tafsir oleh mereka yang belum benar-benar memahami MLM.Adalah salah menceburi MLM niat untuk kaya dan bermegah-megah .MLM adalah perniagaan untuk menjalinkan persaudaraan dan persahabatan.Mengasah bakat dan kebolehan untuk menjadi insan berketrampilan dan sahsiah.Menjadi manusia yang sentiasa bersyukur,merendah hati dan berhati mulia.

Tidak semua layak menjadi orang MLM.Namun semua orang boleh menjadi pengguna kepada produk MLM.Produk yang ditawarkan dalam syarikat MLM mampu milik dan boleh diperolehi tanpa ada syarat keahlian.Janji yang berkaki dua dan bertangan dua adalah penggguna .

Ramai yang melihat MLM dari sisi negatif.Ramai yang terpedaya MLM adalah piramid dan skim mencari orang.Tetapi tidak ramai yang tahu MLM adalah perniagaan biasa seperti perniagaan lain.Bezanya produk MLM disertai dengan nilai ambil berat, prihatin dan kasih sayang.WOW bak kata orang pandai pesakit boleh sembuh setelah jumpa doktor sebelum makan ubat.Maksudnya layanan dan PR doktor secara psikologi telah menghilangkan 'perasaan sakit'.

p/s:Jika anda seseorang yang berhati mulia,tidak tamak,suka kebajikan dan suka menolong orang maka anda yang saya cari.

3 comments:

  1. hmm nak tanya MLM ni mmg sah ke dari segi perundangan perniagaan malaysia? konfius la..

    ReplyDelete
  2. Malaysia sudah mengiktiraf MLM sebagai satu perniagaan yang sah.Contohnya DCL sudah dapat lesen AJL 931124.
    Ramai yang keliru kerana ada syarikat MLM tetapi sistem lebih kepada head hunting dan money game.Mereka dapat pendapatan melalui kemasukan ahli baru dan MLM yang sebenar dan sah biasanya komisyen syarikat yang bayar hasil penjualan produk.

    ReplyDelete
  3. DCl yg smpai puncak dah:)

    ReplyDelete