14 February 2010

Kisah Internet Dummies Buat Blog

Istilah dummies biasa merujuk kepada barang tidak bernilai,sampel atau kurang berguna.Namun dalam istilah internet dummies merujuk kepada orang buta internet.

Saya tidak bermaksud untuk mempersendakan golongan ini kerana saya sendiri memang termasukpun dalam kelab ini.Tapi ramai antara kita baru sedar setelah fenomena Facebook melanda dunia.Gelombang Facebook tidaklah seteruk tsunami tetapi kesan kepada psikologi kita cukup hebat.Semua mahu facebook tidak kira golongan mana.

Mungkin ada yang tak setuju namun percayalah mereka ini yang dulunya dummies mula membuka mata seluas-luasnya.Kini sudah melihat internet adalah satu lautan kekayaan yang sangat luas untuk diterokai.

Pada masa inilah dummies seperti saya dah mula belajar nak buat emel,blog,laman web dan pelbagai lagi yang sewaktu dengannya.Baru nak cuba berforum,chatting,berblogging dan spamming (biasa tu untuk orang fresh)

Berbalik kepada kisah orang buat blog tadi, dummies inilah yang terkial-kial nak setting blog supaya cantik.Copy sana dan paste sini tak juga jadi.Masa pasti terbuang dalam beberapa jam sehari.Cuma buang masa ada hikmahnya iaitu mengaplikasi konsep try and error.

Dalam bidang berblog ini guru terbaik ialah pengalaman sendiri. Kalau berguru dengan sifu tu lagilah bagus. Lebih cepat dan lebih mahir.Apa pun terpulang kepada individu itu sendiri.Bagi yang sanggup untuk mengeluarkan modal besar manfaatnya.Ada juga yang tak mampu untuk mengeluarkan modal duit tapi mesti mampu modal masa.

Kini emel dan laman blog atau Youtube banyak sekali berkongsi ilmu untuk kita.Kalau cakap percuma tidak dapat juga kerana line internet mesti bayar kecuali yang dapat wifi percuma dari rumah jiran. Kira untung tu..

Faktor utama dummies ini minat dengan dunia internet ialah duit. Sapa cakap duit orang tak minat.Orang kaya mana yang tidak minat dengan duit.Apatah lagi orang miskin yang sangat memerlukan duit.Orang gila lainlah kawan(out category).Kalau tak kerana duit mengapa kita sangat teruja untuk mengikuti pelbagai perniagaan yang berbentuk webseller,ebook,sms pakai online,klik sana sini pun ada. Hebat sungguh internet ini mencorakkan pemikiran orang supaya mendapatkan duit.

Namun begitu ada laman web yang menganjurkan secara percuma perkhidmatan mereka tetapi minta derma.Yang ini pasti untung kerana kalau ada 1 juta yang derma 1 Dollar membawa maksud sudah 1 juta dollar juga masuk kantung pihak admin.Bulan depan minta derma lagi mungkin lebih banyak kerana pengguna internet tidak pernah berkurang.

Saya tak berani cakap terus terang nama web yang menggunakan sistem ini takut promosi percuma pulak.Kalau diaorang bayar kira rezeki lah tu..Apapun saya berpuas hati juga dengan perkhidmatan percuma ini. Dalam mereka menyediakan percuma kita pula bermati-mati kaut duit banyak-banyak.


Ikhlas tapi jauh,

Hanafi Abdullah

www.mypowerfulnetwork.com

Pengakuan berani seorang 'newbie'

Bagi sesiapa sahaja yang baru mengenal dunia internet perkataan newbie mungkin agak asing.Tetapi bagi mereka yang sudah lama bercimpung mungkin dah terbiasa dan boleh faham maksudnya.

Menurut kamus Minda ini newbie merujuk kepada usahawan yang baru berjinak-jinak dalam dunia internet.Pendek kata orang yang masih bertatih untuk berniaga secara online.

Bila sebut berniaga ramai yang tertanya-tanya apa barang yang sesuai diniagakan.Jadi saya sarankan jual ebook dan website macam saya. Tidak perlu ada produk sendiri. Jadi agen produk digital ini biasanya percuma. Namun jika dapat menjual adalah komisyen dan bayaran bank in ke akaun sendiri.

Saya berminat dengan dunia perniagaan internet sejak mengetahui Irfan Khairi menjadi Jutawan Internet beberapa tahun dahulu. Pada waktu itu saya cuma memasang impian seperti beliau. Masalahnya saya tak ambil apa-apa tindakan.Just to know.Tidak juga belajar secara serius dalam bidang ini. Nak setup email yang mudah pun terkial-kial.Apatah lagi nak setup website yang canggih dan anggun .

Masa terus berlalu.Kekayaan terus diraih oleh mereka yang bergiat cergas dalam internet. Mereka ini silent killer menjana kewangan. Kita tidak menyedari mereka mempunyai income puluhan ribu ringgit setiap bulan waima mereka masih bekerja seperti biasa.Kita cuma perasan bila mereka ini menunjukkan bukti melalui akauan bank online yang mereka yang dah di'copy paste'kan.Itulah kuasa internet. Anda boleh bermula dengan 'zero become hero'.

Pada waktu ini saya dan juga mungkin anda akan terfikir betulkah apa yang mereka buat.Ah..ah...gimik sahaja dan mereka itu memang nak tunjuk-tunjuk. Hakikatnya mereka berada di pihak yang benar walaupun ada segelintir sahaja di pihak yang salah.

Saranan terbaik saya untuk newbie seperti saya ialah pilih program yang termurah atau yang percuma untuk dijadikan permulaan.Bermula biarlah dari kecil. Jangan terlalu tamak takut banyak rugi..ooo. Banyakkan membaca email dan telusuri blog-blog yang sihat. Input positif pasti juga output positif.

Dalam pada itu jangan terlalu takut mencuba sesuatu yang baru. Ini kerana setiap percubaan yang anda buat adalah ilmu dan 'guru' terbaik dalam hidup ini. 'No action is no power'.Kata orang setiap kegagalan yang kita buat ada hikmahnya. Memang benar saya sendiri ada mengalaminya.

Saya berani mencuba sesuatu yang baru.Tiap kali percubaan yang saya buat saya dapat ilmu dan pengalaman sangat berharga.Kadang-kadang terfikir juga bahawa jumlah duit yang saya keluarkan itu tidak ternilai dengan ilmu yang saya dapat.Bukan mahu riak pasal ilmu.Cuba anda fikir berapa banyak wang ibubapa dan kerajaan yang telah dibelanjakan dari hari pertama kita sekolah sehinggalah hari terakhir kita melangkah keluar dari universiti.Itupun bagi yang sempat ke universiti. Macam saya habis kat sekolah aje.Nasib baik juga tinggal di kawasan elit ilmu.Ada 3 buah institusi ilmuan di tempat perumahan saya.Hebat bunyinya.Tentu jumlah sampai ratusan ribu ringgit. Apabila habis sahaja pengajian memang mahu cari kerja untuk dapatkan duit bagi menampung hidup dan bayar hutang piutang.

Apa kata pada hari ini kita tukar cara kita berfikir.Tak perlu tunggu habis sekolah atau pengajian.Kita cari duit dari sumber internet. Kita mulakan dengan yang paling mudah dan murah.Ikut kemampuan bajet dan masa yang ada. Sekiranya kita bermula awal maka hasil dapat dituai awal juga.Niatkan dalam hati anda belajar sambil bekerja.(on job trainning).
Andaikata selepas ini anda masih jua mahu bekerja kerana kerja penting.Kalau tak siapa yang nak lancarkan pentadbiran negara,licinkan urusan syarikat dan sebagainya.Cuma kita sangat bijak kerana ada side income untuk menampung kos hidup dan inflasi yang pastinya akan naik.

Sehingga kita bertemu lagi.Apa yang saya kongsikan berdasarkan ilmu yang sedikit ini.Mana mana yang silap itu saya minta maaf ye!

Ikhlas,

Hanafi Abdullah

http://www.mypowerfulnetwork.com

p/s sekira ingin mendapat info percuma dan ebook rahsia bebas hutang dari team newbie sila isi nama dan email yang aktif.

Pengalaman adalah guru terbaik kita

Pengalaman adalah guru terbaik kita. Ramai yang bersetuju dengan pendapatan ini.Ada juga yang meragui kenyataan ini. Apapun sejak kita dalam kandungan ibu lagi kita mula belajar sesuatu. Proses ini tidak pernah berhenti baik secara formal atau tidak.

Pelajaran pertama yang biasa kita ingat dari kecil ialah menyebut nama untuk ibu kita.Terpulanglah sama ada mama,mummy,emak atau ummi. Pastinya kita merujuk kepada orang yang paling rapat dengan kita.

Meningkat sahaja umur ke satu tahun pengalaman belajar sebelum ini dihimpun lagi untuk pembelajaran yang sangat mencabar. Nak tahu apa dia.Belajar berdiri dan berjalan.Mungkin ada yang lebih awal.Anak saya dalam 8 bulan ke 10 bulan dah boleh berjalan.

Sebelum anak-anak/adik-adik kita ini boleh duduk,berdiri,berjalan dan seterusnya berlari mereka melalui tahap kesukaran yang amat sangat. Jatuh tergolek,terhantuk dekat dinding atau kerusi meja.Sedarkah kita mereka tidak pernah mengalah dan terus mencuba sampai dapat.Proses ini adalah semulajadi tanpa dibatasi bangsa atau agama.Tak caya buatlah kajian ke seluruh pelusuk dunia.

Apa yang mendorong dan memotivasi mereka untuk terus mencuba ialah minda dan fikiran masih bersih,suci dan tanpa was-was.Mereka diilhamkan untuk cekal kerana ia adalah pelajaran kehidupan.Proses belajar adalah intipati kepada perjalanan untuk meraih kejayaan.Adalah amat salah untuk menyangka kejayaan adalah noktah kehidupan.Sama juga kegagalan bukan pengakhiran kepada kehidupan.Marilah belajar dari kehidupan alam ini.

Kepada kawan-kawan yang struggle untuk berjaya baik di sekolah,tempat kerja dan sebagainya kepahitan pasti bertukar kepada kemanisan.Kegagalan demi kegagalan itu pasti berubah kepada kejayaan gilang gemilang.Putus cinta atau terlerai kasih adalah pemangkin untuk menemui sesuatu yang lebih baik,power dan mengancam.(nie istilah yang biasa pakai zaman pidato sekolah dulu..he.he..)

Sekali lagi saya menyarankan kawan-kawan cuba hayati dan selami pengalaman kita ini sejak kita belum lahir lagi..Sewaktu gitu-gitu lagi kita adalah juara. Great person berbanding 'adik beradik' kita yang telah lemas dan mati dalam perjalanan. Faham-faham aje.Tapi ingat ini adalah pelajaran motivasi bukannya biologi.

Sekian. Terima kasih.

Ikhlas,

Hanafi abdullah

http://jariahonline.ws/info.html















Tolong Isi nama dan alamat email dibawah ini...