19 February 2010

Adakah spam dalam Facebook dibenarkan?

Spam

Apa itu spam? Spam adalah cara yang kurang beretika untuk menghantar email promosi ke email pengguna tanpa diminta.
Dalam erti kata lain spam boleh diibaratkan untuk masuk ke rumah orang tanpa dijemput.Masalah ini sudah lama berlaku dalam internet sejak kaedah mel eletronik diguna pakai secara meluas.

Tidak dinafikan kebanyakan Internet Marketing (IM),blogger dan pelunsur internet ada menggunakan kaedah ini ketika berjinak-jinak dalam dunia tanpa sempadan ini. Pada mulanya mereka tidak sedar kaedah ini adalah tidak beretika.Lama kelamaan sejak pelbagai sistem aoturesponder diperkenalkan barulah spam boleh berkurangan.

Apa yang hendak saya perkatakan ialah spam sudah merebak dalam Facebook.Golongan yang ada ilmu cetek termasuk saya ada create group. Group ini dijemput untuk semua orang supaya join. Apabila sudah ada ahli yang join mereka akan mengiklan pelbagai promosi ke member-member group tersebut.

Terus terang saya katakan cara ini tidak salah kerana member yang join group sudah pasti dikawal oleh beberapa admin dan creator group tersebut.Kadang kadang tidak masuk akal juga kerana dalam sehari sampai berpuluh kali emel promosi dihantar.Bagaimanakah perasaan mereka yang mengetahui inbox mereka penuh dengan message setiap kali login Facebook.Tentu kecewa dan feed up. Cara untuk mengatasi masalah ini mudah sahaja.

Anda pergi ke bahagian sidebar(ruangan kiri atas untuk group tersebut). Cari leave group dan klik. Say good bye. Namun selepas itu ingat balik group apa yang anda tinggalkan itu. Apabila sudah ada jemputan kali kedua just ignore dan itu sahaja penyelesaian terbaik.

Singgah di perhentian ini. Jumpa lagi.

Ikhlas tapi jauh,

hanafi abdullah

jumpa anda dalam....

http://mypowerfulnetwork.blogspot.com