28 February 2010

4 Katetgori Utama Yang Menghadiri Ceramah


Tidak kira apa jenis ceramah.Ceramah agama,perniagaan,kecantikan atau pendidikan.Ada empat kategori yang datang menghadiri ceramah tersebut.

Kategori banduan

Mereka biasanya sentiasa melihat jam.Menanti untuk habis masa kuliah atau ceramah.Sama juga dengan para banduan mereka setiap pagi akan menconteng sesuatu dekat dinding atau kalender.Mengira hari untuk dibebaskan.

Kategori graduan

Mereka akan selalu bertanya siapa pensyarah mereka.Soalan mereka berkisar bagaimana populariti pensyarah yang datang untuk buat ceramah.Kategori ini mudah bosan jika penceramah kurang berkemahiran dalam menyampaikan ceramah meskipun ilmu yang disampaikan cukup bagus.

Kategori pelancong

Biasanya kategori ini suka singgah untuk santai santai sahaja.Jika menarik mereka akan terus sampai habis.Jika sebaliknya mereka boleh sekerat jalan sahaja.Motif utama untuk meluangkan masa sahaja. Untuk berseronok.

Kategori pelajar

Yang ini memang betul-betul untuk menuntut ilmu.Mereka tidak kisah siapa sahaja penceramah.Janji ilmu yang disampaikan ada manfaat.Kategori ini memang untuk mencari ilmu kerana mereka yakin ilmu dapat diperolehi dengan berguru.