01 March 2010

Pendapatan Pasif dari Aset/harta anda


Saya sebenarnya kurang layak untuk bercerita panjang lebar mengenai topik ini.Mereka yang berkelayakan dan cukup ilmu boleh kita percaya sepenuhnya.Bagaimanapun apa yang saya ketengahan sekadar apa yang saya faham untuk kita kongsikan bersama.

Pendapatan pasif merujuk kepada pendapatan kita secara berterusan tanpa melakukan kerja itu lagi.Senang cerita ialah buat sekali hasil berkali-kali.

Pendapatan pasif yang pertama dari harta seperti rumah yang disewa.Tiap-tiap bulan kutip sewa rumah.Lagi banyak rumah sewa lagi banyak sewa untuk dikutip.Sama juga kes tanah sewa,tapak lot,gerai sewa,kereta sewa dan sebagainya.Kita beli sekali sahaja tetapi dapat duit tiap-tiap bulan.

Pendapatan pasif yang kedua ialah duit yang dilaburkan kedalam ASB,Unit Amanah,Bon,Syer dan sebagainya.Duit ini bila sudah cukup matang usia kita dapat imbuhan dalam bentuk bonus dan dividen.Kira mudah kerana duit kita cari duit lagi.

Pendapatan pasif yang ketiga berkaitan harta intelek.Tulis buku,artikel,skrip drama,buat filem dan sebagainya.Harta intelek ini bermodalkan idea dan usaha yang bersungguh-sungguh.Kejayaan yang bakal diraih berterusan selagi produk mereka masih mendapat permintaan. Pendapatan begini biasa dalam bentuk royalti.

Perkara yang terakhir ialah GDI.Siapa yang belum kenal dan faham tentang GDI boleh dikatakan agak rugi.Pendapatan pasif GDI melalui program affialiate yang diusahakan ahli eksekutif seluruh dunia.Berbekalkan khidmat domain,hosting dan sistem server terbaik sangat beruntung mereka yang menggunakan GDI.Mereka yang rajin mempromosi GDI bakal memperolehi pendapatan puluhan ribu ringgit setiap bulan selagi GDI masih diguna pakai untuk website perniagaan atau peribadi.

Maklumat lanjut sila ke http://jariahonline.ws