04 March 2010

Catatan Penghujung Malam


Seperti yang dijanjikan pagi tadi saya akan menyiapkan laporan tentang kejayaan Projek 10 Hari.Bagi yang betul-betul baru singgah di blog ini mungkin tidak faham apa dia Projek 10 Hari.Sahabat dan rakan sekalian boleh rujuk pada artikel yang ditulis pada 3/3/10.

Sebelah pagi perjalanan projek kurang lancar.Ada aktiviti perniagaan yang perlu saya uruskan sehingga tengahari.Banyak juga masa yang diperlukan.Ada dalam 2- 3 jam.

Petangnya pula Projek 10 Hari bergerak seperti biasa.Masa difokuskan untuk Facebook.Menambah jumlah rakan lebih 50 orang.

Dalam masa yang sama mencari artikel yang sesuai untuk dimuatkan dalam Facebook.Cari punya cari tak jumpa.Selepas maghrib baru ada jumpa.

Secara keseluruhannya banyak perkara yang tertinggal.Masa banyak untuk membaca emel yang berpuluh-puluh jenis setiap hari.Satu akaun emel ada 10 emel.Bayangkan kalau ada 5 jenis akaun emel.

Dalam banyak-banyak emel ada ilmu baru secara percuma saya perolehi.Esok hari akan saya copy dan paste dalam blog ini untuk tontonan umum.Mungkin ramai yang dah tahu tetapi lagi ramai yang masih tak tahu termasuk saya.

Ulasan Projek 10 Hari ( Hari ke 2)Hari ini merupakan hari kedua berlangsungnya Projek 10 Hari.Semangat masih membara meskipun pencapaian kurang membanggakan.Keseluruhan projek berjaya 80 peratus.

Masalah paling ketara sewaktu 'blog walking'.Masa yang ada tidak cukup.Masa semalam fokus kepada 'Add Friends' dalam Facebook seramai 100 orang.Berjaya 100 peratus.Tahniah untuk diri sendiri dan terima kasih tak terhingga kepada rakan-rakan yang sudi menjadi Rakan Facebook saya.

Dalam pada itu saya mahu berkongsi sebab-sebab kegagalan 20 peratus semalam.Antaranya :

1.Masa offline

Tidak dapat dinafikan usahawan seperti saya masih perlu masa untuk buat kerja offline.Ada beberapa perkara yang banyak saya habiskan untuk kerja perniagaan lain.Sebelah petang ada costumer minta barang.Masa hampir 2 jam diperlukan untuk pergi dan balik(termasuk menunggu).Sebelah malamnya pula pergi ambil sayur di pasar borong sekitar 2 jam juga. Keseluruhan masa offline 12 jam termasuk mengurus diri sendiri, anak dan sebagainya.

2.Masalah teknikal line internet

Signal ada masalah waktu tengahari.Tidak dapat online seperti yang dirancangkan.Line internet terus bermasalah pada tengah malam sekitar jam 11 malam sehingga pukul berapa tidak tahu.Mata mengantuk lalu tertidur dari menunggu line internet pulih.Dapat online cuma terlalu lambat sedangkan sekarang menggunakan pakej RM98 sebulan.Rasa macam pergi siber sahaja bila line internet terlalu slow.Pelbagai halangan ini menyebabkan rancangan untuk berjaga sepanjang masa dibatalkan.Jadi saya maafkan diri sendiri kerana ia adalah masalah teknikal.

3.Tidak fokus

Masalah universal semua orang baik pelajar,pekerja swasta atau kerajaan,usahawan maupun suri rumah.Sepatutnya kerja harus dibuat satu persatu.Siap satu kerja barulah pergi ke kerja yang seterusnya.Ini tak buat kerja sekali gus dan akhirnya sangkut sana sangkut sini.Masa yang diberi cukup adil dan mengapa pula ada yang mengadu tidak cukup.Sebabnya 'work hard not work smart'.Dalam work smart ini fokus amat diperlukan.Tiada fokus matlamat pasti lari dan tersasar.Sekali lagi fokus penting untuk berjaya.

4.Pendirian tidak tetap

Mudah sangat lalai dan kurang komitmen.Orang sebegini sukar untuk berjaya.Pendirian dapat dinilaikan dengan membuat satu perbandingan orang yang berjaya dengan orang gagal.Orang berjaya tetap pendirian meskipun banyak kali gagal.Orang gagal pula cepat mengalah dan tidak mahu mencuba lagi.Di sini letaknya pendirian umpama lalang ditiup angin.Ikut kata orang dan tidak mengikut kata hati.Apa yang dikatakan orang mungkin betul.Mungkin juga salah.Paling baik ada pendirian sendiri.Ikut kata hati yang baik sahaja.(bukan bertujuan untuk tidak menerima pendapat orang lain)

p.s Sehingga bertemu lagi.Ulasan perjalanan projek waktu pagi dan petang akan saya 'update'kan malam nanti.