07 March 2010

Sebab Yang Kuat Penggerak Kejayaan


Pada kali ini saya berkesempatan untuk berkongsi perkataan SEBAB.Bukan sebat. Hukum sebat kepada mereka yang telah melakukan kesalahan jenayah yang cukup berat.Cikgu boleh mengenakan hukum sebat kepada pelajar jika melanggar peraturan sekolah.

Manusia akan bergerak ke suatu tempat kerana bersebab.Mungkin mahu pulang kampung,pergi kerja atau jalan-jalan hujung minggu.

Kekuatan sebab akan membolehkan manusia sentiasa mahu berubah dan berikthiar.Sebab mahu kaya manusia berniaga dan berusaha bersungguh-sungguh.Sebab mahu bayar hutang manusia bekerja siang dan malam (kerja part time).Sebab mahu hidup manusia terus menerus mencari duit untuk menyara kehidupan.

Sebab adalah sumber motivasi pengerak manusia.Sebab ibaratkan tenaga ajaib (maaf bukan lampu ajaib) yang sentiasa aktif dalam diri manusia.Dapat kita beza antara orang yang berjaya dan gagal dalam hidup ini.Orang berjaya mempunyai sebab yang jelas dan tepat.Orang gagal pula mempunyai sebab yang kabur,samar dan malap.Jika sebab yang tidak pasti atau ( dua tiga- bahasa tempatan) pastinya motivasi manusia kepada paras minimum.Susah nak berubah.Fikiran juga sukar menerima peluang.

Penyelesaian yang terbaik untuk manusia yang kurang sebab ini tidak lain tidak bukan ialah menambahkan sebab dalam hidupnya .

Bertambahnya sebab pasti mengerakkan hati kita untuk bekerja dalam motivasi.Bertugas dengan penuh semangat dan berusaha tanpa putus asa.Kerana apa kerana sebab.Perlu diingatkan sebab yang jelas dan tepat.

Oleh hal demikian pada hari ini saya ingin berkongsi dengan rakan-rakan Facebook tentang sebab-sebab saya menyertai De Classic Life (DCL).Sebelum itu saya nak menceritakan apa dia DCL.

Syarikat DCL telah ditubuhkan pada tahun 1998 oleh sepasang suami isteri yang kini telah bergelar Datuk iaitu Y.H Dato' Stapa Haji Omar dan Y.H Dato' Azlina Haji Che Abdullah.Kisah mereka berdua dalam membangunkan DCL dapat dibaca dekat http://jariahonline.ws/ceo.html

DCL sebuah syarikat yang menjalankan perniagaan MLM tulen (BUKAN money game,binary system atau headhunting).Produk DCL memfokuskan kepada kesihatan dan kecantikan.Harga produk amat berpatutan yang mampu dibeli oleh semua lapisan masyarakat.Pendek kata produk DCL dapat memenuhi keperluan baik yang kurang mampu atau golongan berada.Harga yang murah tidak bermakna kurang kualiti kerana sepanjang 12 tahun DCL bertapak di bumi Malaysia sudah mendapat maklum balas yang sangat positif daripada pengguna.Kata orang belum cuba belum tahu.Dah cuba hari-hari mau.Dapatkan segera di stokis DCL hari ini (word iklan-saya buat iklan kerana saya pengedar DCL).

Kisah kejayaan DCL banyak mendapat publisiti ekslusif media elektronik dan media cetak.Ramai pengedar DCL sudah mencapai tahap kebebasan kewangan dan ramai lagi bergerak ke matlamat ini: Membina Ummah Berdikari.Telah terbukti ada seorang jutawan DCL sudah mencapai pandapatan RM50OK( ribu ) setiap bulan.Malah berpuluh-puluh lagi mendapat purata pendapatan RM60K-RM80K sebulan yang kini mendapat gelaran Crown Ambassador (jutawan DCL).

Bukan itu sahaja DCL sudah mendapatkan anugerah berprestij oleh pihak Asia Pasifik Brand Foundation(The Brandlaureate) dalam kategori 'Best Brand In MLM'.Suka diingatkan DCL adalah syarikat MLM yang pertama di Malaysia mendapat pengiktirafan ini.Syarat untuk mendapat anugerah ini bukannya mudah kerana banyak kriteria diambil kira.Apa yang jelas ialah mutu produk yang cemerlang baik peringkat tempatan mahupun global.Kekukuhan syarikat serta komitmen yang tinggi dalam menyumbangkan kebaikan kepada pengedar (termasuk saya, anda bila lagi?) serta masyarakat keseluruhannya (termasuk mereka yang belum guna produk DCL-gurau je)

Sekarang ini saya sedar ramai yang takut dengar MLM.Ada nada sinis mengelar Mesyuarat Larut Malam.Kalau di Sarawak biasanya Meeting Lepas-ya Makan.Ok juga tu.

Tarifkan senang ingat MLM ialah cara mengerakkan barangan dari stokis ke tangan pengguna melalui pengedar.Orang tengah seperti pemborong tidak diperlukan dalam MLM.Pengedar itu sendiri yang akan menghantar kepada pelanggannya.Pelanggan yang sudah jatuh cinta dengan produk (ingat bukan pengedar) akan berminat menjadi ahli dan seterus menjadi usahawan macam saya.

Proses menjadi ahli perlu wujud supaya pengguna tadi mendapat 101 keistimewaan.Kalau tidak jadi ahli pun tidak mengapa tetapi harga diskaun,pakej melancong,tabung kereta dan tabung orang mati itu hanya untuk bergelar ahli sahaja.Pendek kata bagus jadi ahli daripada pengguna biasa.Kalau tak sama macam pembeli di supermarket.Beli barang untuk harga barang sahaja.Paling tidak dapat senyuman dari gadis manis yang jadi cashier(tauke kalau kedai biasa) .

Kejayaan sebenar dalam MLM bukan kepada betapa pintarnya kita kerana ada degree yang tinggi-tinggi.Bukan kerana pandai bercakap seperti salesman.Bukan juga kerana bijak mengatur strategi seperti pelabur saham.Apa yang penting ialah betapa bagusnya kita menjaga hubungan sesama manusia.Seorang yang peramah,suka bertegur sapa dan mengambil berat antara satu sama lain.Sifat-sifat ini yang berlandasan keikhlasan pasti digemari ramai (bukan lemak berkrim).Orang sebegini pastinya ramai kawan dan sebagai kawan mana mungkin kita seorang sahaja menikmatinya tanpa ada rasa untuk berkongsi cerita dengan kawan sendiri.

Inilah hebatnya MLM yang bergerak kerana hubungan kemanusiaan dalam masa yang sama mengerakkan barangan.Kekayaan yang terhasil dalam MLM bukan kerana duit tetapi harga pengorbanan dan keikhlasan membantu orang yang sudi dibantu.Secara praktikalnya pula DCL mengunakan konsep penggandaan yang adil dalam plan pemasaran. Jadi sangat logik orang bekerja keras dalam DCL mendapat imbuhan cukup lumayan.

Sebagai penutupnya saya sertakan sekali secara fakta mengapa DCL satu pilihan tepat untuk saya dan juga untuk anda.Layari ke
http://jariahonline.ws/dcl.html

Ikhlas tapi jauh,

http://jariahonline.ws