19 September 2011

Bermula online semula

Salam 1Malaysia....

Hari ini saya sempat beronline semula..Lama sungguh kerana tidak ada kesempatan waktu.

06 June 2011

Blogspot terbaru




Saya sangat suka membaca.Sudah menjadi satu tabiat sejak dari kecil sampai sekarang.Pernah semasa sekolah saya menyertai pertandingan membaca sapa yang paling banyak buku.Tetapi perlu ada syarat iaitu menulis sinopsis sebagai bukti.

Bila teringat sahaja kisah ini lalu saya pun buat ulasan buku.Mari membaca..

31 May 2011

Sambung Cerita


Hai,

Selamat bertemu kembali...

Hari ini ramai yang bercuti terutama kepada mereka yang akan merayakan Gawai Dayak.Kesempatan ini saya ucapkan selamat hari Gawai kepada mereka yang berkenaan.

Saya kongsikan satu pantun untuk anda semua.

Pergi ke hulu bersama bapa,
Hendak berjumpa kawan lamanya
Adat tradisi jangan dilupa,
Budaya lama kekal selamanya

26 May 2011

Penyusunan blog mengikut tema


Hari ini saya sudah berubah hati.Terpaksa juga berkarya secara bebas.Tanpa memikirkan sangat soal komersial.

Saya nak coretkan apa saja saja.Paling penting coretan saya adalah pendek-pendek kerana saya ada beberapa lagi blog yang perlu update selalu..

22 April 2011

Teknik Meningkatkan Daya Tumpuan Menggunakan Objek(2)

Objek: Handphone

Amaran: Pastikan handphone di letakkan di depan mata dan buat catatan tentang handphone sahaja.

Contoh:

Saya ada handphone.Rupa buruk tapi masih boleh pakai.Masa beli dulu agak mahal.Sekarang dah murah.Sapa-sapa boleh beli handphone janji ada duit.Tak kisah janji dapat beli handphone.

Pelajar sekolah tak sepatutnya bawa handphone ke sekolah.Nanti asyik main game atau sms saja.Hilang tumpuan pada kelas sebaliknya hanya fikir tentang handphone.Kalau handphone hilang mesti mak bapak marah.Dia orang yang beli handphone.

Banyak manfaat kalau pakai handphone.Tak perlu telepon awam atau telepon rumah.Handphone bawak pakai tangan.Boleh simpan dalam poket seluar atau tas tangan.
Biasanya orang akan letak atas meja jika tengah minum kopi atau keja dekat pejabat.Kalau dulu orang cakap aksyen saja.Tapi sekarang orang langsung tak kisah.Handphone macam selipar atau kasut.Pakai tak pakai ada orang kisah..?

Handphone kalau habis bateri ramai yang susah hati.Call out tak dapat.Orang call pun tak dapat.SMS atau update twitter atau FB lagilah tak dapat..Handphone besar peranan untuk beri kebaikan.Bahkan boleh menghancurkan masa depan seseorang jika dia curi handphone.

Cuba bayangkan kalau tak wujudnya handphone dalam dunia ini.Agaknya ramai yang bela burung merpati sebagai penghantar surat.Ok juga tu.Pakai tin kosong yang disambung tali pun boleh.Yalah kalau handphone tak wujud lagi.Cuma yang menariknya telepon dekat rumah lebih laku dan popular.

Sekian sembang untuk handphone.Handphone adalah alat komunikasi yang menghubungkan manusia yang jauh.Tapi secanggih-canggih pun handphone tak berguna jika tiada bateri.
Sekarang saya punya handphone habis baterilah...

20 April 2011

Teknik Meningkat daya tumpuan menggunakan objek(1)

Objek: Komputer

Semua tempat ada komputer.Tak kisah apa jenama dan apa jenis.Dari teknologi klasik hinggalah kepada teknologi paling baru.Tak kisah.Janji komputer.

Peranan komputer sangat luas.Seluas lautan China selatan.Tapi kalau komputer rosak jangan buang dalam laut.Takut ikan dan segala penghuni laut yang lain tak suka.Mereka memang tak pandai komputer.Kita yang pandai berfikir dan menggunakan komputer jangan menzalimi hidupan laut.

Banyak cerita bagus tentang komputer.Boleh jadi untuk kerja,hobi dan sukan minda (game).Apa-apalah janji tentang komputer.Komputer yang paling bagus ialah komputer yang dapat menghasikan duit.Contoh komputer yang dijual oleh tauke kedai.Komputer juga menyebabkan ramai jadi billionaire seperti Bill Gates,Michael Dell,Steve Job dan paling hangat pengasas FaceBook.

Cerita tak bagus tentang komputer pun banyak.Paling teruk bila komputer rosak.Ramai yang susah hati.Buat kerja tak dapat.Online pun tak dapat.Ada juga komputer untuk keja-keja tak senonoh seperti keja editing film porno,fitnah,tipu dan pelaburan haram.Macam macam ada tentang komputer.

Bagaimanalah agaknya kalau komputer tak wujud dalam dunia ini.Yang pasti ramai yang kuat ingatan,keja lebih lambat atau ada ciptaan yang lebih baik dari komputer.

Sebenarnya komputer tak dapat lawan otak manusia.Otak manusia lebih baik dan kadang-kadang lebih teruk dari komputer.Komputer tak ada perasaan.Komputer tak boleh makan dan minum.Tapi komputer boleh hidup,tidur dan mati.Dah mati tu buang saja.

Apa-apapun itulah cerita tentang komputer.Ada baik dan ada buruk.Sama macam manusia ada bagus dan ada jelek.Sebabnya komputer dihasilkkan oleh manusia dan diguna oleh manusia.

08 April 2011

Jom ubah kemahiran bahasa Inggeris anda


Mengapa belajar Inggeris?
Belajar bercakap Inggeris adalah antara pilihan yang terbaik dan boleh anda lakukan untuk meningkatkan kualiti hidup anda.
Memang tepat sekali pilihan anda.
Bukan suatu yang menarik dan bernilai dalam hidup anda untuk mengakses informasi yang orang lain tidak boleh dapati? Bercakap dan menulis surat kepada orang maha penting dalam hidup anda yang bukan senang dihubungi atau didekati oleh orang lain jika seseorang tidak pandai bercakap Inggeris.
Memberi keyakinan dan menakluk hati orang lain bila sahaja anda membuka mulut anda. Mendapat peluang promosi dan anjakan gaji yang lumayan dalam kerjaya anda dan bersaing dengan sihat bersama rakan seperjuangan yang lain untuk merebut kenaikan pangkat dan jauh mendahului orang lain.
Sudah pasti anda boleh dapat semua ini jika anda pandai bercakap bahasa Inggeris dengan lancar dan tepat.
Mendekati diri dengan ilmu dunia
Apakah yang anda minati? Adakah ia bidang Sains/ Muzik? Komputer? Kesihatan? Perniagaan? Sukan?
Media massa hari ini – merangkumi saluran internet, televisyen, telefon bimbit - memberi anda input ilmu yang tidak ada batasan dalam apa bidang subjek sekali pun yang anda minati. Bukankah kita semua tahu, kita sedang berada dalam era ledakan teknologi informasi.
Hanya satu masalah yang wujud. Kebanyakan dari ilmu ini dicatat dan diterbitkan dalam Bahasa Inggeris.
Berikut ini adalah antara contoh yang anda boleh guna jika anda menguasai bahasa Inggeris:
• Majoriti dari Laman web dalam internet. Terdapat lebih dari satu billion muka informasi dalam internet. Suatu yang menakjubkan ialah anda hanya perlu belajar satu bahasa sahaja untuk anda melayari dan mengenal hampir semua ilmu yang ada dalam internet.
• Buku — untuk semua subjek, dari seluruh dunia. Membaca buku yang ditulis oleh pakar atau pengarang berbangsa British atau Amerika Syarikat, atau buku bahasa tempatan lain yang telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris. Apa sahaja bidang yang anda minati, anda boleh membacanya dalam bahasa Inggeris.
• Surat khabar. Hanyalah majalah dan surat khabar bahasa Inggeris sahaja dapat diperolehi di semua tempat di dunia ini. Anda tidak perlu mencari Time, Newsweek, or the International Herald Tribune!
• Sains. Inggeris adalah teras kepada perkembangan Sains di seluruh dunia. Dalam tahun 1997, 95% dari journal dan artikel Sains ditulis dalam bahasa Inggeris. Dari semua ini, hanya 50% ditulis oleh pengarang dari negara berteraskan bahasa Inggeris seperti USA dan Britain.
• Lapuran berita. Menonton berita dari rangkaian televisyen antarabangsa seperti CNN International dan NBC. Mereka menyiarkan berita yang lebih pantas, lebih profesional berbanding dengan rangkaian penyiaran kebangsaan yang kecil. Paling menarik sekali, anda dapat menonton berita mereka di semua negara di dunia ini.
• Komunikasi dengan orang lain. Kami sering mengaitkan Inggeris sebagai “Bahasa Komunikasi Dunia” . Apa sebabnya? Sebabnya semua orang di dunia ini bersetuju untuk bercakap sesama satu dengan lain dalam Bahasa Inggeris.
• Fikirkan, lebih dari 1.5 Billion orang di dunia ini bertutur dengan bahasa Inggeris. Satu billion yang lain pula aktif mempelajari bahasa dunia ini.
• 75% dari poskad dan surat di dunia ini ditulis dengan menggunakan Inggeris.
• Hampir semua persidangan antarabangsa dan pertandingan dikendalikan dalam bahasa Inggeris. Contohnya, Olimpik dan pertandingan ratu cantik dunia.
• Duta dan ahli politik dari semua negara mengguna bahasa Inggeris untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Inggeris adalah bahasa utama Bangsa Bangsa Bersatu, NATO dan Pertubuhan Perdagangan Bebas Eropah

Anda akan dapat berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, jika anda:
• Menghubungi orang dari seluruh dunia. Bercerita dan bertukar pendapat dengan melibatkan diri dalam perbualan virtual melalui bilik forum atau chatting room di internet. Hantar email kepada orang yang penting dan belajar budaya hidup mereka.
• Melancung dengan lebih mudah. Di mana anda pergi, berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dengan mudah. Lebih dari 100 negara di dunia ini mengguna Inggeris diguna sebagai bahasa pengantara. Bertanya arah , berbual, atau …. Meminta tolong. Manalah anda tahu, Inggeris akan menyelamatkan nyawa anda suatu hari nanti.
Menolak kerjaya anda ke depan
Jika anda mahukan kerja yang baik dalam perniagaan mahupun bidang Sains dan Teknologi, bangunlah dari kerusi sofa anda mulalah belajar Inggeris. (Jika anda telah mempunyai kerja yang baik, mulalah belajar Inggeris agar anda tidak kehilangan kerja anda)
Jelas sekali, Inggeris akan membantu anda:
• Paparkan "Penguasaan Inggeris yang cemerlang" dalam biodata anda. Dapatkan kerja impian anda dan nikmati pendapatan yang lumayan.
• Dapat ilmu teknikal. Inggeris adalah bahasa teknologi, terutamanya teknologi berstatus tinggi seperti komputer sains, genetik, dan perubatan. Jika anda ingin membaca maklumat dalam bidang teknologi, kemungkinan besar anda perlu mengguna bahasa Inggeris.
• Belajar Sains Komputer. Membaca petikan teknikal tanpa sebarang masalah, atau menulis petikan anda sendiri.
• Menjadi usahawan bertaraf dunia . Mudah sekali, perniagaan antarabangsa sentiasa dikendalikan dalam bahasa Inggeris. Dan kebanyakan dari perniagaan hari ini bersifat antarabangsa. Jadi, jika anda mahu berkecimpung dalam arena ini, anda perlu mengetahui bahasa Inggeris untuk berhubung dengan ahli perniagaan yang lain, untuk berbincang dan bermesyuarat, membaca surat khabar dan majalah perniagaan dan mendapat maklumat perniagaan dunia.
• Menjadi seorang Saintis yang hebat. Berhubung dengan Saintis dari negara lain, menghadiri persidangan sains sedunia, melawat pusat akademik di luar negara. Membaca laporan Sains yang terkini dan mengenal penemuan terbaru dalam majalah atau buku.
• Mengguna komputer anda dengan lebih produktif. Kebanyakan dari arahan aplikasi komputer adalah dalam bahasa Inggeris, jadi anda akan dapat memahami dengan mudah dan menjadi seorang kakitangan yang lebih cemerlang..
• Belajar kemahiran dalam perniagaan. Anda mudah menguasai kontrak perniagaan dan tidak mudah ditipu oleh orang lain.
Menikmati kesenian/hiburan dengan lebih sensasi
Inggeris akan membolehkan anda menikmati budaya setiap negara di dunia dengan lebih mendalam berbanding dengan bahasa lain. Dengan menguasai Inggeris dalam hidup, anda akan dapat melakukan berbagai perkara yang menarik seperti berikut :
• Menonton tayangan American dan British yang original. Bila anda telah menikmati yang asal , anda tidak akan kembali ke versi rakaman!
• Membaca buku-buku yang hebat. Setiap buku yang hebat ditulis dalam bahasa Inggeris atau ia ditulis dalam bahasa Inggeris . Bilangannya cukup menakjubkan —dari cerita klasik seperti Hamlet ke cerita yang menggegarkan jiwa seperti Jurassic Park.
• Lebih menikmati muzik Inggeris. Percayalah , anda akan menghargai dan menghayati muzik dengan lebih mendalam kalau anda memahami perkataannya.
Inggeris amat mudah dipelajari
Inggeris bukan sahaja bahasa yang paling mudah dipelajari di dunia ini, ia juga satu dari bahasa yang paling berguna di dunia.
• Huruf yang ringkas dan mudah— Tidak ada huruf istimewa seperti é or ä. Taip perkataan Inggeris seperti sweet, part, film pada komputer anda. Sekarang cuba süß (German), (Polish), (Russian). Manakah yang mudah?
• Bilangan majmuk yang mudah— Hanya sekadar menambah s pada hujung perkataan. One car, five cars; one telephone, two telephones... Hanya beberapa perkataan yang mempunyai keistimewaan luar biasa.
• Perkataan yang mudah dipelajari. Dalam France, ia dipanggil la fille dan chien. Di German, ia adalah das Mädchen and der Hund. Dalam bahasa Inggeris , mereka memanggil a girl dan a dog. Itul saja yang anda perlu tahu.
• Perkataan yang pendek. Kebanyakan dari perkataan yang sering diguna adalah pendek dan mudah ditulis seperti: run, work, big, go, man. Perkataan panjang akan dipendekkan; contohnya sitcom = situational comedy, fridge = refrigerator, OS = operating system. Speaking English saves you time. :-)
• Perkataan yang kekal abadi. Tetapi dalam kebanyakan bahasa lain, satu perkataan boleh membawa berbagai-bagai makna.:
English: The man is blind.
German: Der Mann ist blind.
English: This is a blind man.
German: Das ist ein blinder Mann.
English: I see a blind man.
German: Ich sehe einen blinden Mann.
• Panggil setiap orang dengan "you". Anda boleh berkata, "Do you speak English?" kepada kawan anda atau cikgu anda. Dalam bahasa lain, anda perlu guna perkataan yang betul dengan orang yang betul. Dalam Inggeris, setiap orang adalah sama.:-)
• Inggeris ada di merata tempat. Anda dapat memperoleh maklumat dalam bahasa Inggeris secara terus dari rancangan TV yang berteraskan Inggeris , muzik, laman web , majalah dan lain-lain. Anda tidak perlu membaca dari buku teks yang membosankan. Anda boleh belajar dan mempraktis Inggeris anda pada masa yang sama. Mengguna Inggeris dalam kehidupan harian anda adalah penting kerana ia akan mendorong semangat anda untuk mempelajari bahasa ini.

Mencapai kepuasan
Inggeris bukan sahaja membawa manfaat dalam berbagai aspek — ia juga memberi kepuasan untuk anda:
• Seronok melihat perkembangan diri. Kami tidak akan lupa saat anda dapat menonton siri bahasa Inggeris atau membaca majalah dengan mudah.
• Anda akan seronok menikmati Inggeris, jika anda tahu setiap usaha yang anda curahkan mendekatkan diri anda pada tahap yang lebih baik.
• Seronok mengguna bahasa Inggeris , kerana setiap ayat yang anda sebut atau tulis mengingatkan diri tentang kejayaan anda.
Inggeris akan jadikan anda seorang yang lebih berkuasa, lebih gembira. Tidak sukar untuk anda membayangkan situasi tertentu yang membolehkan anda mengguna Inggeris dengan perasaan ceria dan gembira.
Kami berharap, dengan bantuan dari kami, perkembangan Inggeris anda akan memberi kepuasan yang tidak terhingga dalam hidup anda. Ramainya orang yang telah mengguna cara kami telah menyaksikan perkembangan yang positif dalam penguasaan Inggeris dalam hidup mereka.
p/s: Sudi-sudilah luang masa untuk demo percuma http://zaihandez.blogspot.com
@@@@@@@
Bagi di luar liputan boleh berurusan melalui email zaihandez@gmail.com atau sms/call untuk tindakan selanjutnya.

05 April 2011

“Tahun untuk belajar bahasa di talian/internet – 2011”



Selamat Datang ke Dez English, satu tempat untuk melanjutkan pembelajaran Bahasa Inggeris melebihi sempadan tradisi.

Dunia yang penuh dengan peluang.

Semua program Dez English adalah menjurus kepada pembentukan asas yang kukuh di dalam pembelajaran Bahasa Inggeris melalui penciptaan suatu suasana pembelajaran yang menggabungkan teori dan latihan untuk membentuk empat kaedah komunikasi yang utama: Perbualan, Pendengaran, Pembacaan dan Penulisan.

Sistem Eksekutif Dez English dapat membantu ramai orang mengaplikasikan dalam kehidupan harian untuk:

• Melonjakkan karier ke tahap yang baru;
• Meningkatkan keyakinan diri;
• Bercakap dengan jelas dan penuh yakin dengan sesiapa sahaja pada taraf yang berlainan;
• Membentuk kepercayaan dan keyakinan yang cepat di kalangan rakan-rakan;
• Membuat persembahan yang lebih bertenaga dan lebih berkesan;
• Mencipta pandangan yang lebih kuat dan berpanjangan;
• Menulis dengan lebih jelas dan meyakinkan;
• Memiliki kelebihan untuk menang dalam persaingan;
• Meningkatkan kedudukan (secara keseluruhan, dan bukan hanya di dalam Bahasa Inggeris);
• Berjaya dalam mencari kerja dan cemerlang dalam penilaian prestasi;
• Mengukuhkan hubungan pelanggan, sosial dan juga keluarga dengan kawalan diri yang lebih baik dan komunikasi yang lebih jelas…
• …dan banyak lagi!

Sistem Eksekutif Dez English bukan setakat kata-kata. Ianya lebih daripada itu.


Jangan tunggu sehingga peluang ini berakhir…Daftar hari ini.

http://zaihandez.blogspot.com

Komen pakar-pakar tentang Dez English:

“Generasi-X perlukan latihan yang cemerlang dalam kelajuan yang pantas.”

Belajar Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (ESL) dengan cara abad ke-21: mengikut kehendak, arahan dan pengukuhan sendiri dari hari ke hari.

Anda ingin belajar Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (ESL)? Mari sertai program ini! Sertai rakan-rakan anda mempelajari Bahasa Inggeris di talian/internet hari ini!

28 March 2011

Sekarang baru tau!

Selamat bertemu kembali..

Diam diam ubi berisi.Diam besi berkarat.

Tapi kali ini saya nak bagi tau pengalaman sebenar belajar secara senyap-senyap.

Apa taknya belajar secara online produk dEz English.

Bagus betul.Sangat teruja dibuatnya.Ada sebutan secara betul.

Paling eloknya dapat diulang ulang sampai muak dibuatnya.

Jadi cuba jangan tak cuba....

22 March 2011

10 Fakta Tentang Otak Manusia


1.Otak ada 100 billion sel gentian neutron.Macam tak percaya pulak..

2.Berat otak manusia dewasa dianggarkan 1.36kg.Ada juga sumber menyatakan dalam 1.5kg

3.Otak manusia dapat membezakan 10,000 jenis bauan.Termasuk bau yang enak atau tidak.

4.Bunyi kucing berdengkur boleh menyebabkan manusia rasa relaks kerana rentaknya sama dengan gelombang alfa dalam otak manusia.

5.Vitamin B dan B1 sangat perlu untuk mengekalkan kecekapan otak bekerja.

6.Kebanyakan manusia dapat mengetahui 20,000 hingga 100,000 patah perkataan.Kamus standard cuma 70,000 perkataan.

7.Tenaga yang digunakan untuk otak ialah glukos.Ada orang pernah berkata kurang gula memyebabkan gila.

8.Manusia dewasa perlu tidur 7-8 jam sehari.Kalau tak tidur 3 hari 3 malam berturut-turut menyebabkan lupa nama sendiri.Tak caya jangan cuba.

9.Otak manusia boleh merosot 10 % sepanjang hidupnya.Jika tidak dijaga dengan sempurna kadar kemerosotan lebih tinggi.

10.Ahli psikologi dan ahli sainsneuro menyatakan manunsia cuma guna 8 % potensi otaknya.Jika guna lebih cuba bayangkan sendiri.


Fakta ini diceduk dari buku Mengoptimimumkan Potensi Minda Ke Arah Melahirkan K Pekerja tulisan Hj Mohammad B Hj Ikhsan

18 March 2011

Ulasan produk dEz English



Produk

Adalah dikhabarkan produk ini adalah pertama di Malaysia kerana bersifat online.Sebelum ini memang ada produk belajar bahasa Inggeris cuma ia dalam bentuk buku dan kaset.Ada juga dalam bentuk VCD cuma tidak selengkap dEz English.Mana taknya ada 16 modul kursus.Setiap modul terdapat beratus - ratus topik yang menarik dan bermanfaat.Sangat menarik kerana digabung dengan bunyi,ilustrasi dan makna dalam bahasa Melayu.

Harga

Taklah mahal sangat kalau 1 set cuma RM622.00 dan jangka hayat aktif dalam 1 tahun.Anda perlu bandingkan harga ini dengan mengikuti kelas atau tuisyen.Ternyata lebih jimat kerana tidak perlu tambang bas atau duit minyak untuk ke kelas.Pastikan juga pelaburan dalam bidang ilmu adalah berbaloi kerana dapat meningkatkan kemahiran anda berbahasa antarabangsa.

Tempat

Mudah untuk didapati sekiranya anda di Kuching.Pergi sahaja ke Medan Pelita jalan wayang dan ke kios warna oren.Sebolehnya buat temujanji kerana kiosk ini boleh beroperasi tanpa manusia.Sekiranya anda diluar Kuching urusan penghantaran menggunakan mel.Cas adalah percuma kerana tak berat sangat.

Promosi

Topik ini memang hangat sedikit.Promosi dEz English selalu berlegar dalam FB.Malahan dalam surat khabar temmpatan juga ada ditempah khas untuk penyiaran iklan...Bahkan dalam masa terdekat ini pembelian boleh menggunakan installment 2 bulan,3 bulan dan 6 bulan.Cuma kadang kadang tertakluk kepada Term dan condition.

17 March 2011

Sambungan kisah belajar bahasa Inggeris

Salam sejahtera untuk pembaca semua,

Zaman bekerja memang banyak cabarannya.Ketika saya menulis laporan dalam bahasa Inggeris ramai rakan sekerja mula memandang sinis.

Mana taknya ramai sangat takut untuk berbahasa Inggeris lebih lebih lagi untuk menulis dengan cara yang betul.

Apa yang pasti itu cuma psikologi kerana ada seorang kawan saya pernah berkata bahawa kita tidak perlu malu jika salah sebutan bahasa inggeris.Bahkan lebih malu lagi jika tersalah sebutan dalam bahasa Melayu.

Cukup setakat ini dahulu..jumpa lagi.

p/s : jika mau meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris sila klik pada DEz English.

15 March 2011

Pengalaman Awal Berbahasa Inggeris


Sekitar tahun 1988 saya merupakan seorang pelajar tahun 6.Kalau tak silap cuti penggal persekolahan.Masa tersebut berada di kampung sepupu yang agak jauh di pendalaman.

Ada seorang budak kampung berkenaan ingin berkenalan. Ketika itu saya memulakan komunikasi bahasa inggeris yang agak pelat dan kelakar.Seingat saya mereka dalam 2 atau 3 orang.Waktu senja dan pastinya muka kami tidak kelihatan dengan jelas.Suasana kampung .Lampu neon yang bergemerlapan seperti di bandar hari ini umpama jauh panggang dari api.

Dengan penuh yakin saya menyebut 'my name is .......(nama glamer kampung) and how are you ? 'Habis sahaja saya bercakap, mereka ketawa berderai-derai bagaikan nak pecah perut.Lantas seorang dari mereka dengan sinis menyatakan 'wow speaking English'..lawa ( sombong) sungguh.Kesannya saya merasakan muka saya terasa 'merah dan padam'.

Akibat peristiwa ini semangat saya untuk berbahasa Inggeris semakin luntur dan tidak bermaya.Masuk sahaja ke sekolah menengah pencapaian saya dalam bahasa Inggeris timbul dan tenggelam.Bahasa mudahnya ada lulus dan selebihnya gagallah jawapnya.He..he..he.

Setelah sedekad berlalu dan menjejaki alam pekerjaan kemampuan berbahasa omputih saya masih ditakuk lama.Peningkatan tidak begitu ketara sehinggalah pada hari saya bekerja di sebuah syarikat pemprosesan cokelat.Macam kebetulan pulak saya dilantik menjadi Juruteknik Pemprosesan.Syarikat ini secara teorinya mengutamakan bahasa Inggeris namun praktikalnya seratus peratus bahasa Melayu.Sebab utama golongan majoriti pekerja adalah orang Bumiputera.Cuma tauke besar sahaja bukan bumiputera.

Hampir seminggu bekerja saya sudah diajar selok belok tugas dan hal berkaitan syarikat.Ketika tugas menulis laporan dalam buku kerja sekali lagi saya mencipta kelainan.Apa tidaknya sebelum ini laporan ditulis dalam bahasa Melayu.

Nantikan kisah selanjutnya dalam update blog yang akan datang...

Selamat membaca.

14 March 2011

Cuti Sekolah


Salam sejahtera,

Ramai yang cukup sibuk waktu ini terutama suri-suri rumahtangga.Mana taknya anak-anak yang bersekolah sudah berada dirumah.Musim cuti sekolah mereka pasti berada di rumah sama ada menonton tv atau melayari internet maupun bermain game online.

Apakata kesempatan ini mereka didedahkan untuk belajar bahasa Inggeris secara online.DEz English ada menawarkan kursus bahasa Inggeris yang cukup mudah dan senang.

Apa yang menariknya lagi setiap kursus yang dipelajari ada ujian yang dikawalselia oleh Open University Malaysia.Lulus sahaja dapat sijil.

Namun perkara ini bukanlah tarikan utama.Apa yang terpenting sekali ialah corak pembelajaran.Sangat interaktif dengan kartun yang ada suara beserta terjemahan sekali.

Dapat temujanji untuk DEMO percuma dan pasti anda berpuas hati meskipun belum bersedia untuk membeli dalam masa terdekat.

ps : http://zaihandez.blogspot.com

11 March 2011

Berputiknya minat menulis di zaman sekolah.

Saya bukan seorang penulis yang berbakat dan handal.Saya sedar kemampuan saya masih berada di bawah standard kebanyakan orang.

Kebiasaannya zaman sekolah dahulu saya selalu mendapat markah yang kurang asam dalam Bahasa Melayu.Tidak cemerlang.Apatah lagi gemilang.Namun kata orang kalau tiada rotan akar pasti berguna.Saya terus menulis tapi surat cinta.Surat cinta monyet.Al- maklum sekitar tahun 90'an mana ada handphone.Dalam surat ini saya tulis ayat bunga-bunga yang saya sendiri tidak faham.Sayangnya kebanyakan surat ini sudah lupus ditelan zaman.

Sekarang anak-anak remaja cukup mahir bersms.Orang tua sukar memahami kod-kod sms termasuk saya sendiri.Kelemahan kita menampakkan kelebihan mereka.Setelah tersedar saya mengakui teknologi kini jauh lebih baik.Cuma seni dan gaya berbahasa tanpa sms tetap utuh.Masih berbisa menyentap jiwa.Kalau tak mana mungkin lirik lagu 90an jiwang habis.

Kini setelah berbelas tahun meninggalkan alam persekolahan dan kembali ke dunia pekerjaan usaha menulis terhenti dengan sendirinya.Saya cuba mereka cipta 1001 alasan.Ternyata seperti kebanyakan orang tiada masa adalah paling popular. Tiada PC atau langsung tiada idea pun masih boleh diterima pakai.Ditambah lagi sekolah tak cukup tinggi.

Cuma peliknya keinginan untuk menulis pengalaman dan pandangan peribadi berbuak-buak apabila demam laman blog melanda dunia.Diaspirasikan lagi melalui cerita otai blogger dapat duit dari blog.Tak pa rezeki mereka.Syukur kepada Allah Yang Maha Pemberi Rezeki.

Agak lewat juga saya mengenali alam blog.Itupun setelah Tsunami Facebook membelasah ramai penduduk dunia termasuk di Malaysia.Tempias terasa apabila membaca blog yang dipromosi melalui Facebook.Ada blog yang penuh grafik dan kreatif tapi tiada apa-apa isi yang mantap.Bahkan ada blog yang cukup padat dengan ilmu dan maklumat yang di'copy & paste'kan.Apa yang menarik ialah tulisan peribadi kerana keaslian dan keunikan seseorang penulis.Inilah blog yang pasti menjadi tatapan dan tarikan trafik siber...**politik dan cerita sensasi dikecualikan**

Pengalaman diperingkat bertatih dalam blog sama seperti para blogger lain juga.Teknik copy & paste.Ulasan sikit-sikit isu semasa.Kemahiran memadatkan gajet-gajet dan melebihkan masa untuk gempakkan blog adalah lumrah.Sayangnya saya dan mereka yang sewaktu terlalu ghairah update dan promosi bagai nak rak.Kalau tak percaya itulah trade mark blogger yang rata-rata menggunakan platform percuma blogspot atau wordpress. Saya lah tu..Tindakan bijak sepatutnya membina krebiliti yang berkualiti dengan paparan isi blog yang mantap dan mampan.

Apapun jangan marahkan saya dan mereka yang seangkatan.Kami tahu potensi blog yang ada web hosting dan domain sendiri jauh kedepan.Boleh dikatakan ada kelas tersendiri.Malah saya tetap menyimpan impian untuk ada 'brand' sendiri seperti mana dunia sebenar.

Cukup setakat ini.Saya berazam dan berusaha untuk terus menulis blog.Jika tidak ada orang membaca saya sendiri yang membaca untuk melatih minda untuk berfikir ke arah lebih baik setiap hari.Insya Allah.

Selamat berblogger.

10 March 2011

Kembali Online dan Berblogging

Salam sejahtera,

Memang agak lama untuk tidak update blog ini.Ada masalah teknikal yang teramat sukar untuk dikongsikan buat masa yang terdekat ini.

Apa-apapun jika masa sudah mengizinkan mungkin dalam bentuk ebook percuma.Siapa yang tau!!

Semoga kita jumpa lagi dan jangan lupa saya