20 April 2011

Teknik Meningkat daya tumpuan menggunakan objek(1)

Objek: Komputer

Semua tempat ada komputer.Tak kisah apa jenama dan apa jenis.Dari teknologi klasik hinggalah kepada teknologi paling baru.Tak kisah.Janji komputer.

Peranan komputer sangat luas.Seluas lautan China selatan.Tapi kalau komputer rosak jangan buang dalam laut.Takut ikan dan segala penghuni laut yang lain tak suka.Mereka memang tak pandai komputer.Kita yang pandai berfikir dan menggunakan komputer jangan menzalimi hidupan laut.

Banyak cerita bagus tentang komputer.Boleh jadi untuk kerja,hobi dan sukan minda (game).Apa-apalah janji tentang komputer.Komputer yang paling bagus ialah komputer yang dapat menghasikan duit.Contoh komputer yang dijual oleh tauke kedai.Komputer juga menyebabkan ramai jadi billionaire seperti Bill Gates,Michael Dell,Steve Job dan paling hangat pengasas FaceBook.

Cerita tak bagus tentang komputer pun banyak.Paling teruk bila komputer rosak.Ramai yang susah hati.Buat kerja tak dapat.Online pun tak dapat.Ada juga komputer untuk keja-keja tak senonoh seperti keja editing film porno,fitnah,tipu dan pelaburan haram.Macam macam ada tentang komputer.

Bagaimanalah agaknya kalau komputer tak wujud dalam dunia ini.Yang pasti ramai yang kuat ingatan,keja lebih lambat atau ada ciptaan yang lebih baik dari komputer.

Sebenarnya komputer tak dapat lawan otak manusia.Otak manusia lebih baik dan kadang-kadang lebih teruk dari komputer.Komputer tak ada perasaan.Komputer tak boleh makan dan minum.Tapi komputer boleh hidup,tidur dan mati.Dah mati tu buang saja.

Apa-apapun itulah cerita tentang komputer.Ada baik dan ada buruk.Sama macam manusia ada bagus dan ada jelek.Sebabnya komputer dihasilkkan oleh manusia dan diguna oleh manusia.